Er bestaat geen garantieregeling voor verzekeraars

Wat gebeurt er met levensverzekeringen bij een faillissement?
Er bestaat geen garantieregeling voor verzekeraars. Er is wel een 'opvangregeling' waarmee een verzekeraar in nood financiƫle hulp krijgt De andere verzekeraars storten dan maximaal honderd miljoen euro in een noodfonds. Biedt dat geen soelaas, dan treedt een noodregeling van toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) in werking. Dat betekent in principe een faillissement. Volgens DNB verliezen polishouders dan tenminste deels hun rechten.

Zijn pensioenen nog veilig?

Pensioenfondsen beleggen de premies voor een flink deel in aandelen. Door de daling van de koersen door de kredietcrisis zijn inmiddels al meerdere pensioenfondsen in de problemen gekomen met hun minimaal vereiste dekkingsgraad. Die fondsen zullen dit jaar bezuinigen en de pensioenuitkeringen dit jaar niet mee laten stijgen met de inflatie. Als de verliezen blijven oplopen, zullen de premies mogelijk worden verhoogd. Zwaardere risico's lijken er op dit moment niet te zijn.

Wat gebeurt er met hypotheken als de bank failliet gaat?
Hoogstwaarschijnlijk wordt de hypotheek overgenomen door een concurrent. De Nederlandse huizenmarkt is gezond, en dat maakt het aantrekkelijk om hypotheken over te kopen. Ze leveren een stabiele geldstroom op doordat huizenbezitters maandelijks rente betalen en tegenover de lening een woning staat als onderpand. Overigens kan het zijn dat een eventueel spaartegoed wordt verrekend met de hoogte van de hypotheek, waardoor de hypotheekschuld lager wordt.

Geen opmerkingen: