Overlijdensrisicoverzekering kan 2000 euro goedkoper

Overlijdensrisicoverzekering kan 2000 euro goedkoper

Tot wel 2000 euro per jaar: zo groot zijn de prijsverschillen tussen overlijdensrisico- verzekeringen, die vaak worden afgesloten bij een hypotheek.

De premies zijn onderzocht door Independer.nl, een prijsvergelijker van financiƫle producten. Voor dezelfde verzekeringen zijn er tussen de verschillende aanbieders prijsverschillen tot 300 %. Bovendien zijn mensen die al een verzekering hebben soms tientallen procenten duurder uit dan degene die de dezelfde verzekering, bij dezelfde maatschappij nu afsluiten.

Independer vindt het verwerpelijk dat tussenpersonen en verzekeraars hun bestaande klanten niet informeren over de premiedalingen. De praktijken zijn vergelijkbaar met die van de Postbank en andere grootbanken met hun spaarrekeningen. ,,Klanten moeten dus zelf opletten en massaal overstappen om te laten zien dat ze dit niet accepteren", aldus directeur Edmond Hilhorst.

Dat de prijsverschillen zo groot zijn, komt door buitenlandse verzekeraars die op de Nederlandse markt komen. Zij kunnen de verzekeringen voor lagere tarieven leveren. Nederlandse concurrenten gaan daar nog niet altijd in mee.
Overstappen

Volgens Christian Bouter van Independer.nl zijn de verschillen zo hoog opgelopen, dat u zelfs na tien jaar bij dezelfde verzekeraar nog voordeliger uit bent door over te stappen.

Mensen kunnen hun overlijdensrisicoverzekering opzeggen, maar zijn dan natuurlijk hun rechten kwijt. Bij een nieuwe verzekeraar moeten ze op basis van hun leeftijd meer betalen. Maar dat prijsverschil kan gecompenseerd worden door de veel lagere tarieven van nu. Overigens: altijd eerst een nieuwe verzekering afsluiten voordat de oude is opgezegd, waarschuwt Independer.

Opvallend zijn de premieverschillen tussen polissen van rokers en niet-rokers. De goedkoopste polis voor rokers kost over 30 jaar € 12.603. De goedkoopste van de niet-rokers bedraagt over de gemiddelde looptijd € 7.000. Niet-rokers die minder dan twee jaar geleden gestopt zijn, worden gezien als rokers.

Independer vergeleek verzekering ter waarde van 175 000 euro voor 30 jaar van een man en een vrouw op beide levens, zowel voor rokers als voor niet-rokers.
Grootste premiedalingen overlijdensrisico-verzekeringen

* 1. DBV Verzekeringen tot -/- 38%
* 2. De Goudse tot -/- 37%
* 3. Interpolis tot -/- 33%
* 4. Delta Lloyd tot -/- 29%
* 5. Zwitserleven tot -/- 23%

Opvallende premiestijgingen overlijdensrisico-verzekeringen

* 1. Nationale Nederlanden + 21%
* 2. Zwitserleven + 8% (rokerstarief)

Goedkoopste aanbieders (profiel niet-rokers)

* 1. Quantum Leben € 73,86 per maand.
* 2. Florius / MoneYou € 108,70 per maand.
* 3. Azenz (Erasmus) € 110,11 per maand.

Duurste aanbieders (profiel niet-rokers)

* 1. Nationale Nederlanden € 215,90 per maand.
* 2. De Amersfoortse € 220,82 per maand.
* 3. Avero Achmea € 224,63 per maand.

Let op bepaling over tussentijdse premieverhoging

Waar consumenten op moeten letten is de zogenaamde en bloc-bepaling. Deze voorwaarde geeft de verzekeraar de mogelijkheid om de premie eenzijdig te verhogen. De bepaling wordt door meer dan de helft van verzekeraars toegepast.

Bij verzekeringen met een en bloc-bepaling is de premie over de hele looptijd dus niet van te voren bekend. Opzeggen kan wanneer de premie stijgt of de voorwaarden verslechteren. Maar intussen bent u dan ouder en misschien minder gezond. Mogelijk betaalt u bij een nieuwe verzekeraar dan meer, of u wordt zelfs helemaal niet geaccepteerd.

Consumenten die de afgelopen 5 tot 10 jaar (afhankelijk van leeftijd en rookgedrag) een overlijdensrisicoverzekering hebben afgesloten, kunnen besparen door over te sluiten. Overstappen is meestal heel eenvoudig. Een overlijdensrisicoverzekering is namelijk een eenvoudig product. De consument betaalt premie aan de verzekeraar en deze keert het verzekerde bedrag uit in geval van overlijden. Zodra de verzekerde stopt met betalen, eindigt de verzekering.

Mag ik mijzelf niet-roker noemen?

Officieel zijn niet-rokers mensen die nooit een sigaret of sigaar of pijp aanraken, of dat tenminste al twee jaar niet doen. Als u 'gezelligheidsroker' bent, af en toe meerookt in de kroeg of een sigaartje opsteekt na het eten, dan bent u dus een roker. Als u minder dan twee jaar geleden gestopt bent dan betaalt u ook de premie die rokers betalen.

Of iemand rookt of niet, laat de verzekeraar van tevoren vaststellen door een huisarts of internist. Doorgaans gebeurt dat alleen bij hogere verzekerde bedragen, boven 160.000 of meer. Na overlijden wordt er soms ook gecontroleerd op de doodsoorzaak. Mocht u dan toch blijken te hebben gerookt, kan uw hele polis vervallen, of het premieverschil tussen roken en niet-roken wordt achteraf ingehouden op de uitkering.

Een enkele sigaretje zal waarschijnlijk niet opvallen. Het roken daarvan komt echter voor uw eigen risico.

Bron: AD.nl

Geen opmerkingen: